fonaments zen

El “Gakudō Yōjinshū”, els deu fonaments del zen és una obra escrita per Eihei Dōgen, mestre zen japonès del segle XIII, fundador de l’escola Soto zen al Japó. Aquest text està dirigit sobretot als monjos i practicants del zen, i ofereix orientació sobre com dur una vida de pràctica zen adequada.

Fonaments del zen de Dogen

Els deu fonaments del zen, “Gakudō Yōjinshū” de Dogen ofereix consells pràctics i espirituals per a aquells que busquen seguir el camí del zen. Alhora, és una obra accessible i directa, dissenyada per ser una guia en la vida diària dels practicants.

Motivació correcta en el zen

El “Gakudō Yōjinshū” dona una sèrie de recomanacions i reflexions que abasten diversos aspectes de la vida monàstica i la pràctica zen. Per començar, el primer dels fonaments del zen es la motivació correcta.

En aquest sentit, Dōgen subratlla que els practicants han de tenir una motivació sincera i pura per seguir el camí del Buda. La cerca de la fama, el poder o qualsevol tipus de guany mundà no ha de ser el motor de la pràctica.

Actitud davant la pràctica zen

En segon lloc, Dōgen emfatitza la necessitat d’abordar la pràctica amb una ment oberta i flexible, sense aferrar-se a conceptes preestablerts. Breument, la humilitat i la disposició a aprendre són crucials.

Seguir un mestre zen

A més, en els fonaments del zen destaca la importància de la relació entre el deixeble i el mestre. Dōgen aconsella als practicants confiar i seguir les ensenyances del seu mestre, que actua com a guia en el camí espiritual.

Conviure amb la sangha

En següent lloc, practicar zen en un grup o comunitat és fonamental per al desenvolupament espiritual. En resum, Dōgen ressalta la importància de l’harmonia i el respecte mutu dins la comunitat.

La meditació zen i l’estudi

La pràctica del zazen (meditació asseguda) és l’eix central del camí del zen. Alhora, Dōgen també subratlla la importància de l’estudi dels textos budistes i de les ensenyances dels mestres per complementar la pràctica meditativa.

Influència dels deu fonaments del zen

Els deu fonaments del zen, “Gakudō Yōjinshū”,  han tingut una influència duradora en la tradició Soto zen i continua essent una lectura essencial per als practicants d’aquesta escola. El seu enfocament en la sinceritat, la humilitat i la dedicació a la pràctica, ressona amb els valors fonamentals del budisme zen. En resum, el “Gakudō Yōjinshū” de Dōgen és una guia atemporal per a la pràctica del budisme zen, i proporciona consells pràctics i profunds que ajuden els practicants a viure d’acord amb els principis de la Via.

Taller dharma: “Gakudō Yōjinshū”, els deu fonaments del zen

Diumenge 16 de juny de 2024 de 17:00 a 19:00, a càrrec del mestre zen Lluís Nansen Salas

Sessió solta: 20 euros (10 euros socis actius). Vegeu informació del Curs sencer: Curs Dharma

Aquest taller està basat en el capítol “Els deu punts essencials del zen” del llibre de Lluís Nansen Salas, 2019, Dharma Zen, l’ull de la joiosa revelació, edicions Viena, barcelona

Inscriu-te al taller dharma

  El teu nom

  El teu e-mail (obligatori)

  Selecciona la opció a la que et vols inscriure

  El teu missatge

  En acceptar aquest formulari dóna el seu consentiment al tractament automatitzat de les seves dades per rebre informació de Dojo Zen Barcelona Kannon.

  En cas d'error comproveu que ja heu acceptat el consentiment de les galetes i refresqueu la pàgina. Si continua l'error contacta amb l'administrador a [email protected].