El Zen

La paraula Zen significa meditació. Defineix una de les escoles budistes que privilegia la pràctica de la meditació asseguda, que es remunta a l'experiència del Buda Shakyamuni, que fa dos mil cinc-cents anys realitzà el despertar. Aquesta pràctica és l'arrel del seu ensenyament, un missatge de dimensió universal. Taisen Deshimaru deia: "La pràctica de zazen és el secret del Zen. Zazen pot semblar difícil. Però si es practica quotidianament és eficaç per a l’ampliació de la consciència i el desenvolupament de la intuïció. Zazen és la postura del despertar. Mentre es practica no s’ha de pretendre obtenir res, sigui el que sigui. Sense objectiu, zazen és només concentració en la postura, en la respiració i en l’actitud de la ment."

La postura

Seiem amb les cames creuades en lotus o en semi-lotus, és a dir, amb almenys un peu sobre la cuixa, vigilant que els genolls recolzin sobre el terra. Posem la mà esquerra sobre la mà dreta, amb els palmells mirant cap amunt, les mans formen un òval i estan en contacte amb el baix ventre. Amb l’esquena recta, recollim la barbeta i estirem la nuca com si volguéssim empènyer el cel amb la coroneta. La llengua toca el paladar i els ulls posen l’esguard a un metre de distància sobre el terra. En la postura de lotus, els peus pressionen sobre cada cuixa unes zones que contenen punts d’acupuntura importants, que corresponen als meridians del fetge, de la vesícula.

Dojo Zen | Budismo Zen en Barcelona | Què és el Zen
Dojo Zen | Budismo Zen en Barcelona | Què és el Zen

La respiració

La respiració juga un paper primordial. L’ésser viu respira. Al principi hi ha l’alè. La respiració zen no és comparable a cap altra. Tendeix, abans que res, a establir un ritme lent, poderós i natural. Si ens concentrem en una expiració suau, llarga i profunda, amb l’atenció situada en la postura, la inspiració vindrà naturalment. L’aire es treu lentament i silenciosa, mentre que l’expiració baixa amb força cap al ventre. Empenyem sobre els intestins, i així provoquem un massatge saludable en els òrgans interns. Els mestres comparen la respiració zen amb el mugir de la vaca o el crit del nounat. Aquesta respiració és l’”om”, la llavor, és el pneuma, font de la vida. La respiració adequada només pot venir d’una postura correcta. De la mateixa manera, l’actitud de la ment flueix naturalment d’una concentració profunda en la postura física i en la respiració. Qui no perd l’alè viu llargament, intensa i pacífica.

L'actitud de la ment

L’exercici de la respiració adequada permet neutralitzar les pertorbacions nervioses, dominar els instints i les passions, i controlar l’activitat mental. La circulació cerebral millora substancialment. El còrtex descansa, i el flux conscient de pensaments s’atura, mentre que la sang flueix cap a les capes més profundes. Aquestes, en estar més ben irrigades, es desvetllen del seu endormiscament i la seva activitat produeix una sensació de benestar, de serenitat i de calma, pròxima al son profund, però, en canvi, s’està perfectament despert. Asseguts en zazen, deixem que les imatges, els pensaments i les formacions mentals que sorgeixen de l’inconscient, passin com els núvols pel cel, sense oposar-nos-hi, sense aferrar-nos-hi. Com les ombres davant d’un mirall, les emanacions del subconscient passen, tornen a passar i s’esvaeixen. I arribem a l’inconscient profund sense pensar, més enllà de qualsevol pensament, veritable puresa. El Zen és molt simple, i al mateix temps molt difícil de comprendre. És una qüestió d’esforç i de repetició, com la vida. Deshimaru deia: "Asseguts sense res a fer, sense finalitat ni esperit de profit, si la vostra postura, la vostra respiració i l’actitud de la vostra ment són en harmonia, compreneu l’autèntic Zen".

Dojo Zen | Budismo Zen en Barcelona | Què és el Zen
Dojo Zen | Budismo Zen en Barcelona | Què és el Zen

Com practicar

La pràctica del Zen ens permet ajudar els altres i a nosaltres mateixos a superar l’aferrament a objectes, emocions i conceptes, causa principal del sofriment. Zazen influencia l'ésser sencer, cos i ment. Amb una pràctica regular, s'aprofundeix la comprensió de la nostra pròpia vida. Aquesta comprensió es reflecteix aleshores en totes les nostres accions quotidianes. Si cada acció de la nostra vida s'harmonitza amb zazen, les nostres accions seran naturalment justes. Com en zazen, podem estar totalment presents a cada instant, en la plenitud d'aquí i ara. La nostra ment està en calma, sense complicacions, sense càlcul, sense por. L’egoisme disminueix i seguim més naturalment el flux de la vida còsmica. Així, la nostra relació amb els altres esdevé més fàcil, més transparent. Es manifesta la compassió i apareix la saviesa. Aleshores podem anar a l'essencial i la vida es torna senzilla. Aquesta és l'autèntica felicitat, la llibertat autèntica. Per començar a practicar només cal assistir a les sessions de meditació que es fan al dojo. Poc a poc aprendrem a compatibilitzar-ho amb la nostra vida quotidiana, la feina i la família.