nit de difunts

Origen de la nit de difunts

La nit de difunts de l’1 de novembre, o més popularment, la castanyada, és una tradició molt arrelada al nostre país. Sembla que el seu origen és una celebració celta, vinculada a l’estació de la tardor i a la recollida de la fruita seca dels arbres abans de l’hivern, i especialment dedicada a recordar i honorar els avantpassats. Els celtes creien que en aquesta data el vel entre el món dels vius i el món dels esperits és particularment prim, cosa que facilitava la comunicació entre els dos mons. Per aquest motiu, durant la nit de difunts es realitzaven rituals per honorar els avantpassats i per buscar la seva guia i protecció. Posteriorment aquesta festa es va cristianitzar i fusionar amb altres costums, però el ritual de realitzar una vetlla dedicada als avantpassats, seient al costat d’una llar, i menjant castanyes torrades i dolços d’ametlla, s’ha mantingut.

La consciència de la mort

En altres cultures també es dedica un dia o una nit al record dels difunts. El dolor causat per la mort dels éssers estimats ha propiciat aquestes celebracions. Prendre consciència de la mort, com ho va fer el Buda en una de les seves sortides de palau, és una oportunitat per deixar de banda les banalitats, i enfocar-nos en el que és veritablement important: la qüestió de la vida i la mort, la realitat efímera de la nostra existència, la insubstancialitat d’aquest jo orgullós. Justament, en les pràctiques que ensenya el Buda, no hi falten les meditacions contemplatives sobre la realitat de la mort. En comptes de creure que no pensar en la mort ens farà més feliços, tinguem present que distreure’ns amb qualsevol cosa per no pensar-hi, només serveix per enganyar-nos.

La realitat de l’existència

Adonar-nos de la realitat de la vida i la mort, ens fa comprendre la realitat de la nostra existència tal com és. Això ens permet assaborir molt més intensament cada moment de la nostra vida. Cada moment que compartim amb els éssers estimats, perquè tots nosaltres no trigarem gaire en convertir-nos en un munt de pols. És per això que seure la nit de difunts a meditar en silenci, per recordar els éssers estimats que hem perdut, i honorar tots els difunts sense distinció, ens permetrà comprendre que entre el món dels vius i el món dels morts no hi ha cap separació.

31 d’octubre NIT DE DIFUNTS

19:30 a 20:30 Zazen habitual
21:00-00:30 Celebració nit de difunts, zazen, cerimònia de difunts i castanyada.
La cerimònia de difunts es dedica a tots els difunts, però durant el ritual es llegiran els noms que hagin estat comunicats pels membres de la Sangha, en record dels seus éssers estimats difunts. Activitat gratuïta només per a socis actius de Zen Kannon. Cal reservar omplint el formulari.

Reserva per a la nit de difunts

    El teu nom

    El teu e-mail (obligatori)

    El teu missatge

    En acceptar aquest formulari dóna el seu consentiment al tractament automatitzat de les seves dades per rebre informació de Zen Kannon.