Bodhidharma, sovint considerat el 28è mestre indi del Zen i el 1r mestre xinès, és una figura central en el Budisme Zen. Se li atribueix la introducció del Budisme Zen (Chan) a la Xina en el segle VI dC. Històricament, va ser un monjo budista d’origen indi. Tot i que els detalls exactes de la seva vida són una mica foscos i envoltats de llegendes, la seva influència és profunda.
Arribada del Mestre Bodhidharma a la Xina
Es diu que Bodhidharma va viatjar des de l’Índia a la Xina, on inicialment va trobar resistència, però finalment es va establir al Monestir de Shaolin.
El seu ensenyament es centrava en l’experiència directa i la meditació, més que en el recolzament en textos o rituals.
Ensenyament del Dhyana (Meditació Zen o Zazen)
L’ensenyament principal del mestre Bodhidharma va ser el Dhyana (conegut com a Zazen al Japó), una forma de meditació que emfatitzava la percepció directa de la natura de la realitat.
Rebutjava la dependència de les escriptures, i va promoure, en canvi, la realització de la naturalesa búdica a través de la pràctica personal.
La Llegenda de meditar davant el mur
Una de les llegendes més famoses sobre Bodhidharma, és que va passar nou anys meditant davant d’un mur, en una cova propera al Temple Shaolin. Això exemplifica el seu profund compromís amb la pràctica de la meditació, com a camí cap a la il·luminació. La seva inquebrantable pràctica de la meditació sovint es posa com a exemple per als practicants del zen.
Els Principis i la Pràctica del Mestre Bodhidharma
El mestre Bodhidharma ensenyava que bàsicament hi ha dues maneres d’entrar a la Via del Zen: Els principis i la pràctica. Entrar pels principis significa realitzar la Via en veure directament que tots els éssers vius comparteixen la mateixa naturalesa veritable. Aquesta naturalessa no és aparent, perquè està ocultada per la sensació i la il·lusió. Aquells que tornen de la il·lusió a allò que és real, que mediten davant del mur, sobre l’absència de jo i l’altre, la unitat entre el savi i l’ignorant, i que romanen immòbils, estan en complet i inexpressat acord amb els principis. Sense moure’s ni esforçar-se, entren, com diem, pels principis.
Entrar per la pràctica es refereix a quatre pràctiques que ho inclouen tot: suportar l’adversitat, adaptar-se a les condicions, no esperar obtenir res, i practicar el Dharma.
El Llegat del Mestre Bodhidharma
Els seus ensenyaments van establir les bases del Zen, que es va expandir a Corea, Japó, i més enllà.
Sovint es representa el mestre Bodhidharma com una figura d’aspecte ferotge, que emfatitza la seva incansable dedicació a la pràctica de la meditació i l’autorealització.
L’enfocament de Bodhidharma cap al Zen emfatitzava la determinació rigorosa, i la comprensió que la il·luminació és quelcom que s’experimenta directament, no quelcom que es pugui explicar amb paraules o rituals. La seva influència continua ressonant en la pràctica Zen avui dia.
Roland Yuno Rech, Mestre Zen
Roland Yuno Rech, va nèixer l’any 1944, és graduat de l’Institut de Ciències Polítiques de…
Taisen Deshimaru, el Bodhidharma dels temps moderns
Nascut a Saga el 1914, Taisen Deshimaru va ser deixeble del Mestre Kodo Sawaki. Sawaki…
Kodo Sawaki. Kodo sense llar
Kodo Sawaki (1880-1965) va ser un influent mestre zen japonès, conegut per revitalitzar la pràctica…
Keizan Jokin. Homenatge 700 aniversari
En la història del Zen, hi ha hagut mestres especialment brillants. Un d’ells és Keizan…
Eihei Dogen. Autor del Shobogenzo
El Mestre Zen Dogen (1200-1253) és una de les figures més influents del budisme japonès,…
Bodhidharma. Fundador de l’escola Zen
Bodhidharma, sovint considerat el 28è mestre indi del Zen i el 1r mestre xinès, és…