dopamina serotonina meditació meditacio meditación meditacion meditation dopamine serotonine meditation

Meditació, dopamina i serotonina

La meditació zen és una pràctica mil·lenària que, a banda de ser una via espiritual d’introspecció i autoconeixement, té un impacte directe en el funcionament del cervell. Diversos estudis han demostrat que aquesta forma de meditació pot influir en la producció de neurotransmissors com la dopamina i la serotonina, que estan estretament relacionats amb la sensació de benestar, plaer i estabilitat emocional.

La meditació zen i el sistema nerviós

La meditació zen, o zazen, es basa en la pràctica de la plena consciència mitjançant una postura estable, una respiració profunda i l’observació dels pensaments sense jutjar-los. A nivell neuronal, aquesta pràctica regula l’activitat del sistema nerviós autònom, redueix l’estrès i augmenta la capacitat de concentració i relaxació.

Dopamina: la neurotransmissora de la motivació i el plaer

La dopamina és un neurotransmissor fonamental per a la motivació, l’aprenentatge i la sensació de recompensa. Quan tenim un nivell de dopamina equilibrat ens sentim feliços, motivats, alertes i concentrats. En canvi, si els nivells són massa baixos, ens sentim cansats i desmotivats, o bé si són massa alts ens sentim eufòrics i agressius.
Alguns estudis indiquen que la meditació regula la producció de dopamina (Kjaer et al., 2002), la qual cosa contribueix a una major sensació de benestar i plaer. Aquest increment es relaciona amb una millora en la concentració, la capacitat de treball cognitiu, i fa que la pràctica regular de la meditació sigui beneficiosa per a persones que pateixen estrès, ansietat o falta de motivació.

meditació dopamina serotonina meditacio meditación meditacion meditation dopamine serotonine

Serotonina: l’estabilitzador emocional

La serotonina és un altre neurotransmissor clau en la regulació de l’estat d’ànim, el son i la percepció del dolor. Nivells baixos de serotonina s’associen a la depressió i l’ansietat. Diverses investigacions suggereixen que la meditació pot augmentar la producció de serotonina, ajuda a reduir l’estrès i promou una sensació de calma i benestar prolongada. (Newberg et al., 2003)

La neuroquímica del cervell

Aquests no són els únics neurotransmissors, ni tot el comportament del nostre cervell s’explica amb un o dos elements. Hi ha molts més factors que intervenen en un sistema tan complex com és el nostre cervell. En qualsevol cas, l’estudi d’aquests neurotransmissors ens permet tenir una idea de què està passant al nostre interior, quan estem fent una activitat reguladora com ho es la meditació.

Beneficis a llarg termini de la meditació

En resum, podem concloure que gràcies a l’augment de serotonina i la regulació de la dopamina, la meditació ajuda a disminuir els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès. Igualment podem dir que la regulació dels neurotransmissors millora l’estat d’ànim i redueix els símptomes de la depressió.
Entre altres moltes coses, tot això ens ajudarà a dormir més bé, ja que la serotonina participa en la producció de melatonina, l’hormona responsable de la regulació del cicle de la son.

meditació dopamina serotonina meditacio meditación meditacion meditation dopamine serotonine

Meditació per viure amb serenitat i harmonia

La meditació zen no només és un camí espiritual, sinó també un recurs poderós per millorar la salut mental i emocional. A través de la seva influència en neurotransmissors com la dopamina i la serotonina, aquesta pràctica proporciona beneficis tangibles per a l’equilibri emocional i la qualitat de vida. Incorporar la meditació en la rutina diària pot ser una estratègia efectiva per viure amb més serenitat i harmonia.

La medicina de la meditació

Des del Centre d’Investigació Parivartan de Nova Delhi, s’ha publicat un article que es titula: “Meditació, la futura medicació” (Sharma, 2008). Aquest títol pot conduir a una malinterpretació, ja que hom podria pensar que la meditació pot substituir la medicació clínica, i està clar que no ho hem d’entendre així.

De totes maneres, entenem l’inevitable optimisme, ja que després de veure els resultats de diferents treballs d’investigació, sí que podem afirmar que la meditació és una excel·lent medicina per al cos i la ment. I també desitgem, igual que Sharma, que a partir d’ara moltes persones puguin gaudir d’una vida millor gràcies a la meditació.

Referències

Kjaer TW, Bertelsen C, Piccini P, Brooks D, Alving J, Lou HC. Increased dopamine tone during meditation-induced change of consciousness. Brain Res Cogn Brain Res. 2002 Apr;13(2):255-9. doi: 10.1016/s0926-6410(01)00106-9. PMID: 11958969.

Newberg AB, Iversen J. The neural basis of the complex mental task of meditation: neurotransmitter and neurochemical considerations. Med Hypotheses. 2003 Aug;61(2):282-91. doi: 10.1016/s0306-9877(03)00175-0. PMID: 12888320.

Sharma, Avdesh. (2008). ‘Meditation: The Future Medication.’, ‘Parivartan’ Center for Mental Health, C-7/226, Safdarjung Development Area, New Delhi 110016

Cleveland Clinic, Dopamine: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22581-dopamine

ZAZEN, La meditació asseguda

Molt sovint utilitzem la paraula zazen per referir-nos a la meditació zen. És una paraula d’origen japonès composta per “za,”…