Lluís Nansen Salas

En el mestre zen Lluís Nansen Salas (Barcelona, 1965) es reuneixen dos aspectes que solen considerar-se antagònics: la ciència i l’espiritualitat. Llicenciat en Física Teòrica per la UAB, comença la pràctica del Zen el 1991. L’any 1995 és ordenat monjo zen per Raphael Doko Triet, en la línia del mestre japonès Taisen Deshimaru.

L’any 2003 es fa deixeble de Roland Yuno Rech, de qui rep la Transmissió del Dharma, el shiho, l’any 2016. La seva formació científica, així com la seva confiança en l’experiència de cadascú, li permeten ensenyar el Dharma a partir de l’objectivitat i l’empirisme, de fàcil comprensió per al practicant occidental, en abordar les qüestions espirituals més profundes, sense tabús, ni prejudicis.

La comunitat Zen Kannon és fundada per Lluís Nansen.

El mestre Lluís Nansen, amb Natàlia Keiko i un grup de practicants, va crear l’any 2008 l’associació Dojo Zen Barcelona Kannon que de 2009 a 2022 es va establir a la Ronda Universitat. L’any 2022, amb la ja anomenada Comunitat Zen Kannon funda el Temple Zen de la Gran Via, a la ciutat de Barcelona. Lluís Nansen fonamenta la seva ensenyança en una pràctica forta de la meditació asseguda, zazen, i en la seva harmonització amb la vida quotidiana. Imparteix cursos de meditació zen, de mindfulness zen, de filosofia budista i dirigeix retirs-sesshin zen.

Lluis Nansen Salas

Alguns dels llibres públicats de Lluís Nansen Salas

2022. Zen mediterrani : el despertar universal. Primera edició. Barcelona: Viena Edicions. ISBN 9788418908521.

2019. Dharma zen : l’ull de la joiosa revelació. Primera edició. Barcelona: Viena Edicions. ISBN 9788494959295.

2018. Mindfulness zen : la consciència de l’ara. Primera edició. Barcelona: Viena Edicions. ISBN 9788483309810.

2017. Meditació zen : l’art de simplement ser. Primera edició. Barcelona: Viena Edicions. ISBN 9788483309414.

Veure tots els llibres publicats per Lluís Nansen

Natàlia Keiko Barenys

Natàlia Keiko Barenys (Barcelona, 1966) és mestra zen. Llicenciada en Història de l’Art per la UAB i postgrau en Documentació. El 1993 comença la pràctica del Zen, i el 1997 rep l’ordenació de monja zen. Des de l’inici, ha anat incrementant la pràctica del Zen, fins a la seva fusió completa amb la vida quotidiana, en un gyoji continuat.

Natàlia Keiko va rebre la transmissió del Dharma de Lluís Nansen l’any 2018, i esdevingué la primera mestra zen soto a Catalunya. La seva ensenyança es basa en la transmissió directa de la pràctica de ment a ment.

Secretària general de la Comunitat Zen Kannon, Nàtalia Keiko, és a la vegada mestra i gestora del Temple Zen de la Gran Via.

Natalia Keiko Barenys

Traduccions de Natàlia Keiko Barenys

DESHIMARU, T. y BARENYS, N., 2005. Preguntes a un mestre zen. Barcelona: Pagès. ISBN 8497792351.

DESHIMARU, T. y BARENYS, N., 2003. La Pràctica del zen. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat. ISBN 8484154564.

RYŌKAN y BARENYS, N., 2001. Gota de rosada en una fulla de lotus. Lleida: Pagès. ISBN 8479358289.

Veure totes les traduccions publicades per Natàlia Keiko

La transmissió del Dharma en el Zen

La transmissió del Dharma és un concepte fonamental dins del budisme Zen, particularment a l’escola Sōtō, que representa la transferència directa i personal de l’ensenyament budista d’un mestre a un deixeble. Aquesta transmissió és considerada una expressió de la continuïtat de la línia successòria que es remunta directament al Buda Shakyamuni. No es tracta només de la transmissió de coneixements, sinó d’una experiència profunda i viva, que simbolitza la comprensió del veritable significat del Dharma.

Origen de la transmissió del Dharma

Segons la tradició Zen, aquesta transmissió es remunta a una experiència entre el Buda Shakyamuni i el seu deixeble Mahakashyapa. En un sermó, el Buda va alçar una flor davant dels seus deixebles en silenci, i només Mahakashyapa va somriure subtilment, en reconèixer l’ensenyament sense paraules. Aquesta transmissió “fora de les escriptures”, coneguda com transmissió directa de ment a ment, és el fonament de la línia successòria del Zen.

La transmissió a l’escola Sōtō

Aquesta escola posa èmfasi en la transmissió de la pràctica de zazen (meditació asseguda) com el cor del Dharma. Segons aquesta tradició, l’ensenyament no és necessàriament transmès a través d’un text o d’una explicació, sinó a través de la vivència compartida del zazen entre mestre i deixeble. Aquesta transmissió es formalitza quan el mestre considera que el deixeble ha experimentat la comprensió directa de la naturalesa del Buda.

transmissio dharma zen

El ritual de la transmissió

El procés de transmissió del Dharma està envoltat de gran solemnitat i simbolisme. A les escoles Zen, un dels rituals més destacats és la transmissió formal del kesa, la túnica tradicional del monjo budista. Quan un mestre transmet el Dharma a un deixeble, aquest ritual sovint implica la donació d’aquesta túnica com a símbol de la continuïtat de la línia successòria.

Un altre element important és la transmissió del certificat de transmissió del Dharma, un document escrit que testifica que el deixeble ha rebut l’ensenyament directe i ha estat reconegut com a successor del mestre dins de la línia successòria del Zen.

La importància de la transmissió

La transmissió del Dharma és un moment crucial en la vida d’un practicant Zen, ja que simbolitza el reconeixement de la seva comprensió profunda del Zen i la seva capacitat per guiar altres en el camí. Aquesta transmissió, fora de paraules i conceptes, és el cor del Zen, simbolitza la relació íntima entre mestre i deixeble, i manté viva la flama del Dharma per a les generacions futures.

Mestres de la transmissió fins a Lluís Nansen

El llinatge de la transmissió del Dharma és la cadena ininterrompuda de mestres zen que han transmès directament els ensenyaments i la comprensió del Dharma, de mestre a deixeble, des del Buda Shakyamuni fins als mestres de la nostra comunitat, Lluís Nansen i Natàlia Keiko. Aquesta transmissió representa la continuïtat de l’experiència i la saviesa del despertar, passa d’una generació a la següent, i assegura la preservació de la pràctica autèntica dins del budisme zen.