kyosaku

Què és el kyosaku?

El kyosaku és un bastó de fusta llarg i pla, utilitzat en la pràctica del Zen, principalment en sessions intensives de meditació (sesshin) en el dojo. Simbolitza l’espasa de Manjusri (veure més avall). El seu propòsit és ajudar els practicants a mantenir la concentració i alleujar la tensió física, que es pot acumular durant la pràctica del zazen (meditació asseguda).

Durant les sessions, el monjo kyosakuman camina entre els practicants i, quan algú ho sol·licita, aplica un cop precís i ferm en un punt específic, entre els músculs de les espatlles. Aquest cop no és dolorós; al contrari, es considera revitalitzant, ja que ajuda a alliberar la tensió muscular i a recuperar l’energia i l’atenció. El cop sec del kyosaku al múscul del trapezi és una ajuda en cas de somnolència, agitació mental, o dolor agut.

L’ús del kyosaku es realitza amb respecte i cura, el practicant ha d’aprendre aquesta funció directament d’un mestre per entendre el propòsit i l’esperit adequat del gest.

Cal·ligrafia en el kyosaku

Els kyosakus tenen cal·ligrafiada en una banda la data i el lloc de la sesshin en què han estat lliurats al responsable del dojo. A l’altra banda, hi ha cal·ligrafiat un poema. En els kyosakus del Centre Zen Kannon, un du la inscripció Mushotoku (“sense intenció d’obtenir res personal”), i en l’altre es llegeix Hishiryo (“més enllà del pensament i del no pensament”), que són les dues actituds fonamentals en la pràctica.

Kyosaku: el bastó del despertar

En el retir Zen, el monjo kyosakuman es passeja amb el bastó, vigilant i protegint l’atmosfera del dojo. La seva presència imbueix respecte, i activa la concentració. El cop de kyosaku, rebut i donat adequadament, i seguint el ritual, no és dolorós, sinó que és més aviat un massatge revitalitzant. El cop, ben donat i ben rebut, pot provocar una descàrrega nerviosa, des dels isquis fins a la coroneta. És com un llamp que desperta la consciència i recarrega d’energia el cos sencer. És per això que en diem el bastó del despertar.

Manjusri i el Kyosaku

En aquest sentit, es considera que el monjo kyosakuman és una encarnació de Manjusri. Perquè amb el seu cop de bastó desperta la saviesa prajna, igual que ho fa Manjusri amb la seva espasa. Manjusri és un dels bodhisattves més venerats en el Budisme Mahayana, conegut especialment com el bodhisattva de la saviesa transcendental. El seu nom en sànscrit significa “gloriosament suau” o “dolçament noble,” i representa la saviesa suprema i profunda que transcendeix el coneixement intel·lectual.

Kyosaku Manjusri

Iconografia i simbolisme de Manjusri

Manjusri es representa com un bodhisttva que sosté una espasa en una mà, i un llibre de sutres a l’altra. Generalment, el llibre que sosté és el Sutra de la Perfecció de la Saviesa, o Prajnaparamita Sutra. L’espasa simbolitza la capacitat de tallar la ignorància i l’aferrament. És la saviesa Prajna que permet al practicant veure la realitat de manera directa, sense les il·lusions de la ment ordinària. El llibre de sutres representa la saviesa suprema Prajna i la comprensió de la vacuïtat (Shunyata). Es tracta d’un ensenyament central en el Budisme Mahayana, que sosté que tots els fenòmens són interdependents i manquen d’una essència inherent.

Paper de Manjusri en la pràctica del Zen

Manjusri inspira els practicants a desenvolupar la saviesa i la visió clara. En la meditació i la pràctica del Zen, Manjusri és una figura simbòlica important, ja que el desenvolupament de la saviesa és essencial per al camí cap al Despertar. En els altars zen, Manjusri té el seu lloc a l’esquerra del Buda, per recordar la importància de veure la realitat més enllà de les il·lusions, i de comprendre la veritable naturalesa de la ment i dels fenòmens.

Manjusri en els Sutres i la Literatura Budista

En diversos sutres, Manjusri apareix com un interlocutor destacat en els diàlegs amb el Buda, i ajuda a clarificar conceptes complexos sobre la saviesa i la vacuïtat. En el Sutra del Lotus i en altres textos, és un guia compassiu i savi que ajuda els practicants a dissoldre els seus dubtes i a avançar en el camí cap a la Il·luminació. En resum, Manjusri és una figura que simbolitza i guia cap a la realització de la saviesa transcendental, essencial per al despertar espiritual.