Roland Yuno Rech, va nèixer l’any 1944, és graduat de l’Institut de Ciències Polítiques de París i posseeix un DESS en Psicologia Clínica per la Universitat de París VII. Després d’un viatge iniciàtic a l’Orient Llunyà, va descobrir la pràctica del zen en un temple a prop de Kyoto. Més tard va decidir tornar a França per seguir les ensenyances del Mestre Deshimaru. Roland va ser el seu deixeble des de 1972 fins a 1982 (any en què va morir el Mestre Deshimaru).
Seguint els seus consells, va reprendre la seva carrera executiva en la indústria, cosa que li va permetre experimentar la pràctica del zen en la vida diària, econòmica i social. Després de la mort de Sensei, Roland Rech es va dedicar principalment a la pràctica i ensenyament del zen en el marc de l’Associació Zen Internacional, on va exercir com a president fins al 1994.
L’any 1984, Roland Yuno Rech, Stéphane Kosen Thibaut i Etienne Mokusho Zeisler, tots ells deixebles propers de Taisen Deshimaru, van rebre la transmissió del Dharma (Shiho) en la tradició soto zen de mans del Mestre Niwa Rempo Zenji, reconeixent així la missió de Taisen Deshimaru a Europa.
Actualment ensenya al temple Gyo Butsu Ji a la ciutat de Niça, França. Des d’allí imparteix ensenyances budistes per difondre el budisme zen aplicat a la vida quotidiana. Dirigeix sesshines en diversos llocs d’Europa organitzades pels dojos i grups de l’ABZE. El 2007 va fundar l’Associació Budista Zen d’Europa, en la qual s’inscriuen els seus seguidors de tot Europa.
Roland Yuno Rech decobreix el zazen a Antaiji
L’any 1971, Roland Yuno Rech va deixar Europa cercant un camí que donés sentit a la seva vida, ja que la política i la religió catòlica l’havien decebut. El cristianisme de la seva infantesa només li oferia creences sense accés directe als seus valors. La política, corrompuda per l’ego i el poder, sempre fallava a complir les seves promeses. En descobrir el zazen a Antaiji, la seva recerca de sentit va desaparèixer, reemplaçada per una confiança en el camí del zen.
“[Algú] em va donar la direcció d’una sesshin que es feia en un temple proper, i cap allà vaig anar. Un monjo em va iniciar en el zazen en dos minuts, em va ensenyar la postura i em va explicar que havia de deixar passar els pensaments. Gràcies als seus consells, vaig practicar durant una hora dins del dojo, i això va ser suficient per desencadenar en mi una veritable revolució interior.” (Rech, Roland, 2000, p. 20)
“Després d’aquella pràctica matinal, va haver-hi l’esmorzar, i vaig demanar continuar la sesshin. Em van respondre que no era possible perquè ja no hi havia lloc. Estava tan decidit que els vaig dir que, fos com fos, no em mouria d’allà i que dormiria allà mateix. Al cap d’una estona, el roshi va acabar preguntant-me: ‘però, què és el que realment vols, estar aquí o practicar zazen?’. El lloc m’importava poc, el que volia era continuar practicant. Llavors, el roshi em va indicar que podia continuar la meva pràctica en un altre temple. Em va donar l’adreça amb una carta de recomanació perquè hi anés aquell mateix dia.” (Rech, 2000, p. 23)
Trobada amb Taisen Deshimaru
Tot i que Roland Yuno Rech no tenia previst continuar practicant al Japó, quan va sentir parlar d’un mestre zen a París, Deshimaru, va decidir anar a conèixer-lo. Després d’un llarg viatge, la seva primera trobada va ser en una sessió de pràctica on Deshimaru li va corregir la postura. La seva primera experiència amb el zazen va ser profunda, una sensació de plenitud en el present. En canvi, el seu primer zazen amb Deshimaru va ser més senzill i pràctic, centrat en tornar a la normalitat del cos i la ment, sense res d’especial.
“Quan vaig descobrir la pràctica del zazen a Antaiji, la meva pregunta sobre el sentit de la vida va desaparèixer, reemplaçada per una confiança alegre en el Camí que s’obria davant meu. No desitjava continuar practicant en un temple al Japó. Però quan vaig saber que hi havia un gran mestre zen a París, que era molt fort i molt divertit, vaig decidir de seguida anar a conèixer-lo.” (Rech, Roland. 2022)
Després d’un interminable viatge amb el Transsiberià, finalment vaig conèixer el Mestre Deshimaru, que dirigia la setmana de pràctica zen a Zinal. El meu primer contacte amb ell va ser el seu genoll a la meva esquena i les seves mans estirant els meus espatlles enrere per redreçar la meva postura. (Rech, R. 2022)
El meu primer zazen a Antaiji em va submergir en un gran remolí del qual en vaig sortir pel fons, cosa que va ser l’experiència d’un aquí i ara on no faltava res ni sobrava res, excepte el risc d’aferrar-m’hi. El meu primer zazen amb el Sensei va ser més terrenal: un retorn a les condicions normals del cos i la ment, com ens ensenyava contínuament: res d’especial. (Rech, Roland. 2022)
Referències
RECH, R., 2000. Monje zen en occidente : conversaciones con Romana y Bruno Solt. Lleida: Milenio. ISBN 8489790566.
RECH, R., 2022. “Pour les 40 ans de la mort de Maître Deshimaru à La Gendronnière“. abzen.eu