Un estudi científic sobre la personalitat zen.
Podem parlar de ser una persona zen? O de tenir una personalitat zen? Val a dir que a França s’ha posat de moda l’expressió “Être zen”, Ser Zen. Es poden trobar tot un seguit de llibres d’autoajuda personal que donen lliçons de com “ser zen” en pocs mesos. Pel que sembla l’expressió ha traspassat fronteres, i comença a utilitzar-se cada vegada més en la nostra llengua. Però podem parlar pròpiament de “persones zen”?
La Revista Iberoamericana de Psicología ha publicat en el seu número 18 (gener-abril 2025), un extens reportatge titulat “La Personalitat zen”, a partir dels resultats obtinguts en un estudi mixt quantitatiu-qualitatiu realitzat amb practicants zen de Catalunya.
Les persones zen del Centre Kannon de Barcelona
Aquest grup de practicants zen de Catalunya són 25 practicants del nostre centre, el Dojo Zen Barcelona Kannon. Això és perquè durant l’any 2022 uns quants de nosaltres vam participar en aquesta recerca, i vam respondre enquestes i entrevistes sobre el zen a nivell personal. Aquest grup zen després va ser comparat amb un grup religiós i un tercer grup no-religiós, tots de Catalunya, amb la intenció de definir certes particularitats psicològiques del budista zen.
El Zazen, la Sangha i la persona zen
En el camp de la psicologia i les ciències de la salut, hi ha un interès creixent per la pràctica budista i el seu impacte positiu en la ment. En aquest treball s’estudia la relació entre la pràctica de zazen (la meditació), la Sangha (la comunitat de practicants dirigida per un mestre) i les creences, amb la personalitat i la visió subjectiva del temps dels seus practicants. Els resultats suggereixen un perfil “ascètic” en els participants, en el sentit que són buscadors espirituals, amb
cert desinterès i insatisfacció pels espais de socialització convencionals, i que, desencantats del catolicisme i/o del consumisme modern, i dels valors moderns d’èxit, troben el seu lloc en la pràctica del Zen.
Una persona zen, un seguidor de la via del zen
L’estudi planteja la possibilitat que aquestes característiques ascètiques de la persona zen, ja estiguin presents en ell abans d’entrar en el camí del zen. Pels resultats obtinguts a través de les entrevistes, els practicants zen manifesten que la meditació té influència positiva a l’hora de gestionar emocions, impulsos, ansietat, comportaments i pensaments. I que és amb l’entrada a través de la pràctica, i després amb la percepció de certs efectes positius, com ara el control sobre impulsos i emocions, que els practicants desitgen aprofundir en la via del zen i després estudien la filosofia del zen, i això és el que els fa continuar en la pràctica.
Enllaç a l’article complet: “La Personalidad Zen: Estudio mixto cuantitativo-cualitativo en practicantes budistas de Cataluña“