Fuse és una paraula japonesa que en el budisme zen fa referència a la pràctica del do, la generositat, o el compartir desinteressat. Ve del sànscrit dāna, que és una de les sis perfeccions (paramites) del bodhisattva en el budisme Mahayana.
Donar sense esperar res a canvi
Fuse no és només donar coses materials o immaterials, sinó fer-ho des del cor, sense egoisme, ni esperant cap recompensa a canvi.
Fuse material o espiritual:
En el Zen, el fuse pot ser material, com el gest d’oferir diners, menjar, roba o recursos per al temple, o la comunitat. O pot ser un fuse espiritual, com el fet de compartir el Dharma (l’ensenyament), donar el nostre temps, escoltar els altres, o ajudar els altres amb compassió.
La pràctica del zen i el fuse
El fuse és una pràctica espiritual. No és només una bona acció, sinó una manera de practicar el desaferrament, de comprendre la interdependència i manifestar la compassió. Es diu que quan dones, abandones el jo —i això és essencial per avançar en la Via del Zen.
Com practicar el fuse en el Zen
La principal manera de practicar el fuse com a practicants zen, és donar el nostre suport econòmic a la comunitat de pràctica a la qual pertanyem, o la qual som més afins. Tant si és un temple, com un centre de meditació, un dojo o un grup, totes les comunitats zen tenen unes necessitats econòmiques, a les quals podem contribuir amb el nostre fuse, per al bé de tots els practicants.
El fuse a la comunitat Zen Kannon
És de lloar que a Zen Kannon hi ha persones que ho donen tot de tot cor, amb esforç, i sense esperar cap compensació. Aquestes persones practiquen el fuse donant el seu temps i energia a les sessions de meditació, el treball voluntari, les introduccions a la meditació, etc.
Tot i així, la infraestructura que es necessita per donar això, no és de franc. El local, el lloc de pràctica i els serveis bàsics, són unes despeses fixes de què no es poden fer càrrec els voluntaris tots sols.

Fuse l’aportació econòmica
És per això que en el Zen, la principal pràctica del fuse que podem fer és l’aportació econòmica. I la millor manera de fer aquesta aportació econòmica és fent-nos socis del centre, i abonar una quota mensual. Encara que no puguem assistir a la meditació durant un temps, o que només hi puguem participar de tant en tant, continuem donant suport econòmic per al bé dels altres. Aquest és l’esperit zen.
Podem practicar el fuse, i sentir el goig que produeix el fet d’ajudar els altres, i encara més si sabem que estem ajudant els voluntaris de Zen Kannon, a fi que puguin realitzar la pràctica altruista d’ensenyar i compartir el Zen amb tots els éssers.
D’altra banda, també podem donar a conèixer el centre i les seves activitats a les persones del nostre entorn, perquè també elles puguin gaudir de la pràctica en la comunitat zen.