MEDITAR PER SER

Coneix les claus per iniciar-te en la pràctica de la meditació zen de la mà del monjo zen Lluís Nansen… i connecta amb el teu ésser interior!

El mestre Lluís Nansen practica des de fa més de vint-i-cinc anys la meditació zen, un art que ara ens explica amb un llenguatge clar i directe a través d’històries d’antics mestres, explicacions científiques i exemples de la seva experiència. La meditació zen és una pràctica que ens fa connectar amb el nostre ésser interior. “És un procés del cos i de la ment capaç de capgirar la manera de funcionar habitual d’aquesta última”, explica l’autor.

L’objectiu és “tornar a ser el que som, sense anhelar cap altra cosa, sense rebutjar el que som en el moment present, retrobant la pau de simplement ser”.

Meditació zen dona les claus per iniciar-se en aquesta pràctica.

“La meditació zen està despullada de les coses supèrflues i decoratives.”

“La meditació zen ens ensenya a ser lliures”

Per a què és útil la meditació zen?

La meditació zen ens pot obrir els ulls i fer que ens adonem dels nostres condicionaments mentals, que és el que ens fa sofrir. I per sofriment entenem els estats d’estrès , l’angoixa, la tristesa, les preocupacions, les obsessions, els desitjos compulsius, tots els sentiments que ens fan sofrir i que sovint es queden fixos en la nostra ment.

Amb la meditació zen podem veure directament la naturalesa d’aquest sofriment i això ens n’allibera inmediatament, amb tots els altres éssers.

Què t’ha ensenyat aquest art?

A deixar anar. En certa manera, el sofriment és una trampa on caiem com un ratoli que mossega el formatge, o com un peix que mossega l’ham.
Si deixem anar, ens podem alliberar de la trampa. Però en comptes d’això, genralment mosseguem més fort, i hi quedem atrapats. La meditació ens ensenya a deixar anar, i a ser lliures. La majorira de vegades, quan mosseguem l’ham, ho fem en un gest egoista. Deixar anar vol dir abandonar l’egoisme i alliberar-se amb tots els éssers.

Qualsevol moment del dia és bo per aturar-se i meditar?

Qualsevol moment és bo, però els millors són a primera hora del matí i a última hora de la nit, i també en el descans del migdia. El que és bo és que el moment estigui planificat i que no sigui sempre a l’atzar.

Lluís Nansen Salas (Barcelona, 1965)

Va ser ordenat monjo zen en 1995 i va rebre la transmissió del Dharma, el shiho, el 2016. La seva formació científica (és llicenciat den Física Teórica), així com la seva confiança en l’experiència de cadascú, li permet ensenyar el Dharma d’una manera fàcil de comprendre per al practicant occidental. Imparteix cursos de meditació, de mindfulness zen i de filosofia budista al dojo zen Barcelona Kannon, Centre Budista.