Cada cop més gent es pregunta com aprendre a meditar per si mateix, perquè coneixen els beneficis de la meditació. Avui dia és molt fàcil obtenir informació sobre com fer qualsevol cosa a internet i, per descomptat, també sobre aprendre tècniques de meditació. Existeixen apps guiades per al mòbil.
Hi ha moltes formes de meditació, i després de provar-ne alguna, hom s’adona que aprendre sol no és tan fàcil. No n’hi ha prou amb aprendre’s unes instruccions, la meditació és una pràctica. Aleshores és quan comencem a comprendre que hauríem de buscar un mestre, i un grup de pràctica on aprendre. Sens dubte, aquesta és la millor opció, i tard o d’hora hi acudim, si de veritat volem realitzar la Via.
Aprendre a meditar amb un mestre
Ho dic ara, i ho tornaré a dir més endavant: com més aviat comencem a practicar amb un mestre, millor. Entenc que al principi vulguem provar per nosaltres mateixos, provar no costa res, és una forma d’assegurar-nos que és això el que busquem, abans de fer el pas.
En el meu cas, també vaig intentar aprendre a meditar pel meu compte. Vaig llegir totes les lectures sobre el tema que queien a les meves mans, i vaig provar allò que els llibres em proposaven. En aquest sentit, reconec que tots aquells intents acabaven sempre en un carreró sense sortida. Fins i tot, quan ho vaig intentar amb els llibres de Taisen Deshimaru sobre la pràctica del zen, no aconseguia entendre l’essencial. Fins que vaig trobar un grup de meditació, i a partir d’aleshores, aprendre a meditar es va convertir en una tasca fàcil i motivadora.
Com també em va passar a mi, entenc perfectament les persones que prefereixen començar a meditar soles a casa. Al cap i a la fi, són coses que hem de fer per nosaltres mateixos, fins i tot si ens equivoquem, ens serveix per comprendre, i ens donarà la certesa que necessitem per fer un pas més.
Aprendre a meditar a casa
Com que provar no costa res, us donaré unes orientacions perquè pugueu començar a meditar sols a casa. En la pràctica a casa podem avançar gradualment, començar a familiaritzar-nos amb la meditació, establir una rutina diària per entrenar la ment, gaudir dels efectes positius, i afrontar les primeres dificultats. El primer és trobar un lloc tranquil i silenciós.
Meditació estirats al llit
No ens enganyarem, la posició més còmoda per començar a meditar, és estirats al llit, abans d’anar a dormir. Podem utilitzar una meditació guiada, o simplement posar atenció a la respiració, i relaxar-nos comptant respiracions. Un tipus de meditació molt plaent és l’escàner corporal.
Després de prendre consciència de la respiració, la portem de baix a dalt, per totes les parts del cos, i visualitzem com si l’aire de la respiració entrés i sortís per aquella part del cos. Si vols provar-ho, aquí tens un àudio que t’ajudarà.
Inconvenients d’estar estirats
Bé, estar estirat és molt agradable, però té els seus inconvenients. El primer que descobrirem, és que en estar estirats ens adormim fàcilment, ens adormim o ens mig adormim, que és el mateix, perquè l’estat de vigília desapareix, i en lloc de despertar la consciència, el que fem és entrar en la consciència onírica, o en la intermèdia de l’entreson. Cap d’aquestes dues cosnciències és la consciència desperta de la meditació.
Aprendre a meditar per dormir
És possible que hàgim recorregut a aquesta pràctica meditativa per calmar la ment i conciliar la son, perquè ens costa dormir. Si és així, ja ens va bé, podem relaxar-nos amb unes quantes respiracions profundes, baixem el nivell d’estrès i ens adormim. Si el nostre propòsit va més enllà de dormir una nit, i volem una pràctica en la nostra vida diària per millorar la nostra salut mental i qualitat de vida, aviat comprendrem que aquesta no és la millor posició per aprendre a meditar.
Meditar asseguts en una cadira
El següent que podem provar és la meditació asseguts en una cadira, o en un sofà, o damunt del llit, asseguts de la mateixa manera. En aquesta posició, amb l’esquena recta, resulta més fàcil mantenir l’estat de vigília.
La nostra atenció serà més forta, podem provar amb una meditació mindfulness, atents a la inspiració, atents a l’expiració.
La meditació mindfulness consisteix a mantenir l’atenció en el moment present, observant els pensaments, sensacions i emocions que sorgeixen, sense jutjar.
Inconvenients d’aquesta posició
Després de meditar unes quantes vegades en la postura asseguts en una cadira, ens passarà que, encara que podem mantenir l’estat de vigília, la nostra ment es distreu molt amb els pensaments. Podem esforçar-nos a mantenir la concentració, però això consumeix una energia, que és limitada. Quan s’acaba l’energia de concentració, no podem continuar, i la nostra ment es dispersa.
Asseguts en un zafu
La nostra capacitat de concentració millora si ens asseiem amb les cames creuades i la columna vertebral erecta sobre un zafu o coixí de meditació. Seure sobre un zafu encara que no ho sembli requereix una tècnica refinada. Podem trobar les instruccions per fer-ho en aquest vídeo.
Proveu-ho, tracteu de fer meditacions curtes de 10, després de 15, després de 20 minuts i així us aneu familiaritzant amb això. Ara bé, he de confessar-vos que, tot i tenir les instruccions i els consells que es troben per internet, sempre hi ha alguna cosa que s’escapa.
Quan arribi el moment, podem recórrer a mestres o instructors de meditació zazen presencial, i en aquell moment aprendre a meditar es convertirà en una experiència vital transformadora. Aquí teniu una invitació per iniciar-vos amb nosaltres. Introducció gratuïta a la meditació zen.
Nansen
Podeu ampliar aquesta lectura en el meu llibre: Meditació zen, l’art de simplement ser, 2017, Barcelona, Edicions Viena.