La sopa d’arròs guenmai
La guenmai és la sopa d’arròs que es pren cada matí després del primer zazen. L’elaboració d’aquest plat tradicional dels monestirs zen, és un exercici d’atenció i concentració excel·lent. Després de la meditació matinal, ens podem prendre un te, i tot seguit, posar-nos mans a l’obra. Hem de tenir en compte que el temps total de coció és d’aproximadament 5 hores, i que durant aquest temps, és millor no sortir de la cuina.
Ingredients de la guenmai
Arròs integral (entre 30 i 50 gr. per persona). Sobretot, que no sigui arròs blanc, i tampoc d’aquell integral que diu que amb 20 minuts ja és cuit. I les 5 verdures: pastanaga, ceba, porro, api i nap. De les verdures, s’aprofita tot, en els monestirs zen no es llença res. Les quantitats de les cinc verdures són, en general, de 100 gr. de cada verdura per un quilo d’arròs (6 gr de cada verdura per persona). Utensilis: Olla alta i cullera de fusta.
Com preparar la guenmai
Mentre es renta l’arròs, es posa aigua a bullir, en una olla alta amb difusor, perquè no s’enganxi l’arròs, en la proporció 10 a 1, és dir, deu mesures d’aigua per cada mesura d’arròs. Aquesta proporció pot variar segons la intensitat del foc que utilitzem o el recipient, així que l’experiència ens diu que es poden utilitzar entre nou i dotze mesures d’aigua per una d’arròs. No se us acudeixi tirar sal a la guenmai.
Quan l’aigua comença a bullir, es tira l’arròs, que prèviament s’ha rentat, i es deixa coure a foc viu, sense que l’aigua deixi de bullir en cap moment, durant unes tres hores, fins que es forma una espessa pel·lícula a causa del midó que deixa anar l’arròs, quan el gra es trenca. Aquest midó es saníssim per a qualsevol estómac delicat.
Cuinar amb atenció plena
Mentre es cuina l’arròs, rentem les verdures i les tallem en trossos petits, tots de la mateixa mida. Les incorporem a l’arròs i cuinem durant 2 hores a foc lent, remenant amb cullera de fusta en tot moment, sense rascar el fons de l’olla. Si es queda sense aigua, anem afegint aigua calenta a poc a poc. És important vigilar especialment durant l’última hora, perquè l’arròs tendeix a enganxar-se al fons de l’olla, i agafar gust de cremat. Cal mantenir l’atenció i la concentració en tot moment fins al final. La sopa guenmai no ha de quedar ni massa espessa, ni massa líquida. Ha de quedar ben lligada i homogènia, que no quedi l’aigua separada del gra. A l’hora de prendre-la, podem afegir tamari i gomasi.
Com fer el gomasi
Per a fer el gomasi, que acompanya la guenmai, necessitem la proporció de 15 cullerades de sèsam per 1 de sal marina sense refinar. Torrem el sèsam en una paella sense oli, anem remenant amb una cullera de fusta, i quan comença a desprendre l’olor característica i comencin a daurar-se les llavors, ho retirem del foc. Ho posem al suribachi, morter japonès, junt amb la sal, i anem girant la mà de morter en sentit horari, una bona estona, les llavors s’han de trencar i desprendre l’oli, la sal i el sèsam han de quedar fusionats i convertits en pols, no han de quedar llavors senceres.
Bon profit i bona pràctica!