Acció zen. Ecologia i societat
La jornada de portes obertes Acció zen, ecologia i societat, se celebrarà a Zen Kannon Barcelona diumenge 29 de setembre de 2024. L’esdeveniment està organitzat per Zen Kannon. Sobretot, aquesta trobada té com a objectiu promoure el coneixement i la pràctica del zen amb xerrades i activitats dirigides tant als practicants com al públic general.
Consciència ecològica
En vista dels esdeveniments que afecten negativament tots els éssers vius del planeta, molts practicants budistes s’interessen pels temes d’ecologia i sostenibilitat, com s’ha demostrat en l’última Jornada budisme i sostenibilitat, de què Nansen ha estat l’organitzador. En aquest sentit, la comunitat Zen Kannon proposa celebrar una jornada sobre aquest tema, amb la finalitat de conscienciar-nos.
La via de l’acció: l’activisme zen
Si bé és cert que la pràctica de zazen ens porta de forma natural i automàtica a dur una vida lliure del consumisme, i respectuosa amb l’entorn, creiem que això cal expressar-ho, i donar-li una forma per tal de fer-ho visible. En conseqüència, Zen Kannon obre una nova Via, que és la Via de l’Acció, a més de les ja existents, la Via de la Meditació i la Via de la Formació, que estan funcionant des de fa temps a Zen Kannon. En definitiva, la Via de l’Acció és la versió actual del bodhisattva, perquè demana implicació i compromís.
Zen i ecologia
En la jornada es reflexionarà sobre quina ha de ser la influència del zen en l’ecologia, el medi ambient, i els problemes derivats, sempre des de la nostra pràctica, i enfocats en l’acció, de dins cap a fora.
Xerrades sobre ecologia zen
El format de la jornada, presencial i per zoom, constarà d’una sèrie de xerrades breus, de 10 minuts cada una, de practicants zen del temple Zen Kannon. Conclourà l’acte el mestre Nansen.
Programa
17:00: arribada i recepció dels assistents.
17:15-18:45: Xerrades (L’ordre d’intervenció de les xerrades es coneixerà més endavant)
Kevin Ho Gaku Estévez: Zen i medi ambient. Una visió històrica.
Breu visió històrica del budisme, en especial la branca zen i la seva interacció amb el medi ambient.
Maria Espín: Pinzellades entorn del decreixement.
Introducció al context ecològic actual i la seva estreta relació amb el sistema socioeconòmic. Breu recull de referències entorn de l’economia ecològica i el decreixement.
Andreu Calero: Ecoansietat i Zen.
Breu exploració de com zazen i les actituds cultivades a la pràctica permeten sostenir la consciència de l’actual crisi ecosocial sense caure en estats d’ànim paralitzants.
Adrián Do Shin: En l’origen del problema, la solució.
Aprofundirem en l’arrel de la falta de sostenibilitat fins a trobar-nos. Seguirem la Via per posar-hi solució.
Daniel Ariño: El veganisme i els preceptes.
Explorarem la relació entre el veganisme i els preceptes i parlarem d’alguns punts claus per dur una dieta equilibrada.
Lluís Nansen Salas: Mitja galleda d’aigua.
De com les ensenyances del gran mestre Shakyamuni i del mestre zen Dogen ens inspiren per trobar una manera de viure respectuosa amb el medi ambient i amb un creixement just per a tota la humanitat.
19:00: zazen breu, seguit d’un piscolabis del menjar per compartir que han portat tots els assistents.
Portes obertes ecologia zen
Diumenge 29 de setembre
Hora d’arribada: 17:00
Lloc: Temple Zen de la Gran Via
L’entrada és gratuïta per als socis de Zen Kannon i els seus convidats. És imprescindible reservar a [email protected]
ZOOM: és possible assistir a les xerrades per zoom, cal demanar les claus escrivint a [email protected]