Maka Hannya Haramita Shingyo. Sutra del cor de la Perfecta Saviesa
Síntesi de la Prajna Paramita, ensenyança de Buda (c. 500 a. C.)
Traducció: Lluís Salas

El Bodhisattva de la Gran Compassió, Avalokiteshvara, en practicar profundament la perfecta saviesa, veu que els cinc agregats no són més que vacuïtat, i s’allibera de tot sofriment.

Shariputra: els fenòmens no són diferents de la vacuïtat, i la vacuïtat no és diferent dels fenòmens.

Els fenòmens són vacuïtat, la vacuïtat és els fenòmens. La forma, la sensació, la percepció, els objectes mentals i la consciència són igualment vacuïtat.

Shariputra, totes les existències són vacuïtat. Totes són sense naixement, ni extinció, ni pures, ni impures, ni augmenten, ni disminueixen.

Així, en la vacuïtat no hi ha forma, ni sensació, ni percepció, ni ideació, ni consciència; ni ull, ni orella, ni nas, ni llengua, ni cos, ni ment. No hi ha color, ni so, ni olor, ni gust, ni tacte, ni pensament. Així, en la vacuïtat no hi ha domini dels sentits, ni consciència.

No hi ha ignorància, ni extinció de la ignorància; no hi ha il·lusió, ni cessació de la il·lusió. No hi ha vellesa, ni mort; ni cessació de la vellesa, ni cessació de la mort. No hi ha sofriment, ni causa del sofriment; ni alliberació del sofriment, ni via que condueixi a l’alliberació del sofriment. No hi ha saviesa, ni profit, ni no-profit.

És per aquesta saviesa il·limitada, que no hi ha obstacles en la ment del bodhisattva, no hi ha por, ni temor, i tota il·lusió i tot aferrament s’allunyen. Així pot arribar a la realitat última, el nirvana.

Tots els budes del passat, del present i del futur han obtingut el suprem alliberament, gràcies a aquesta gran i il·limitada saviesa.

De manera que hem de comprendre que l’Hannya Haramita és el gran mantra universal, el gran mantra refulgent. El més elevat i incomparable de tots els mantres. Aquell que extingeix tots els sofriments. És el mantra veritable. L’essència de l’autèntica veritat.

Aquest mantra proclamat per Hannya Haramita diu així:

“Anem, anem, anem junts, anem junts més enllà del més enllà, fins a la realització última.”

Aquest és el Sutra del cor de la saviesa.

Dojo Zen | Budismo Zen en Barcelona | Sutra from the heart